Yurls in praktijk: Tine Vandevijvere, docente Hotelschool Ter Duinen

Met Yurls kun je favorieten op internet verzamelen, ordenen en delen. In ‘Yurls in praktijk’ vertellen gebruikers hoe zij Yurls inzetten. Een bijdrage van  Tine Vandevijvere – Hotelschool Ter Duinen – Koksijde.

Iedere school in Europa is op zoek naar een evenwicht tussen handboeken en digitaliseren. Bij ons is dat niet eender. Bovendien zitten wij met heel wat dyslectische leerlingen die gebruik maken van Kurzweil of Sprint. De vraag kwam er al vlug aan:” Willen jullie kijken om te digitaliseren?” Nu kan je dat op heel wat manieren, maar wij kozen zeer bewust voor ‘Yurls’. Enerzijds kan je leerlingen iets online presenteren wat een uitstraling heeft, wat aantrekkelijk is. Anderzijds zijn de mogelijkheden ruim: links, beeldmateriaal, tools,een digitale agenda, RSS-lezer…, het zijn maar enkele voorbeelden waar wij op zoek naar waren. En last but not least vinden wij de manier waarop je zelfstandig kan bijscholen ongelooflijk boeiend.

Het gebruiken van Yurls op het werkveld zit bij ons in een eerste fase. Een aantal vakken verrichten hier pionierswerk: Nederlands BSO, PAV, Maatschappelijke Vorming, Economie. Voor wat volgt kan ik enkel vanuit de vakken spreken waar ik zelf voor sta: Nederlands BSO en Maatschappelijke Vorming. Minstens de helft van de lestijden per week wordt yurls ingezet. We werken zowel klassikaal als individueel. Maar alles wat we uitwerkten kunnen leerlingen terugvinden op die yurls. Dit maakt dat je met een open boek zit en makkelijk de leerlijnen, evenals een rode draad, door de verschillende jaren heen kan zien.

Concreet betekent dit dat leerlingen online oefeningen aangeboden krijgen, uitleg uitgewerkt in Prezi, Glogster, Calameo, Smilebox… , beeldmateriaal rond de vaardigheden evenals spelmateriaal. Als toetje werkten we ook toetsen per vaardigheid uit die we dropboxten. Deze staan offline (heel vaak) maar na een toets is het makkelijk om het correctiemodel te projecteren in de klas. Bovendien starten we met een digitale agenda waar leerlingen al jarenlang vragende partij naar zijn. Een duidelijke uitwerking hiervan kan je vinden op: www.mjelke.yurls.net/ bij spelling.

Onze school opteerde ook om een algemeen voorblad te nemen: www.hotelschoolkoksijde.yurls.net/ waar alle vakken aan gelinkt werden. Je kan doorklikken op het vak dat je wenst. Zo krijg je een schoolgebonden systeem wat leerlingen ten zeerste waarderen. We proberen leerlingen ook een eigen inbreng te geven in het geheel met een pagina voor en door leerlingen gemaakt. Dit is een grote troef waar ze heel vaak naar grijpen en waardoor ze automatisch geboeid zijn om ook even in een “wat vroeger een oersaai schoolboek was” nu een toffe bladzijde blijvende kennis te raadplegen.

Wil je ook een bijdrage leveren aan de serie ‘Yurls in praktijk’, neem dan contact met ons op: info@yurls.net
Meer Yurls in praktijk

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


%d bloggers liken dit: