Een Rustboekje geeft … rust!

rustboekjesint_plaatje

Er zijn werkboekjes en sinds deze herfst zijn er ook rustboekjes; prachtige rustgevende kleurplaten van Gerda Hiemstra en een oefening.  Dit initiatief van Sipke Kloosterman blijkt aan te slaan. Het Rustboekje Herfst werd al meer dan 10.000 keer gedownload, het Rustboekje Sinterklaas in een paar weken tijd al ruim 7300 keer.

Dat het rustboekje in de klas een plaatsje verovert blijkt uit de reacties. Ter illustratie en inspiratie deze reactie van juf Moon die lesgeeft aan groep 4 van de Franciscusschool in Bennebroek.

’s Ochtends gaan wij in de rij naar binnen. Ik sta bij de deur en geef een hand en verwelkom iedereen. Er brandt een kaarsje voor in de klas en ik heb een cd met rustige, kabbelende muziek opstaan.Iedereen gaat naar zijn plek en pakt het Rustboekje en kleurdoos uit het laatje.

De kinderen gaan kleuren, ze luisteren naar de muziek of kijken alleen naar het kaarsje. Met name mijn super actieve leerlingen vinden het heerlijk om naar het kaarsje te kijken. Iedereen is echt stil en wanneer er wat gezegd mag worden is dat met een ‘pink-stem’, dat is fluisteren.

Na 5 minuten draai ik het muziekje weg. Iedereen ruimt op en ik start de dag met een begroeting en het doornemen van de dag.

http://rustboekjes.yurls.net (nu aangevuld met rustgevende muziek!)

Op zoek naar nog meer rust? Kijk eens op Yurls Het Hart van Onderwijs van Douwe Hoitsma. Video’s en beschrijvingen van oefeningen die meer rust en compassie in de klas brengen.

Binnenkort verschijnt het Rustboekje Kerst. Abonneer je gratis op de POLS Nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het verschijnen van nieuwe Rustboekjes en oefeningen van Meester Douwe.

 

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: